АСФАЛТИРАНЕ ПО ПРАВИЛНИЯ НАЧИН В 7 (+1) СТЪПКИ

Професионални съвети

подготовка за полагане на новия асфалт

Най-добрият начин за полагане на асфалт: Ръководство от Алфа Асфалт

Когато става въпрос за правилния начин за полагане на асфалт, всеки има мнение за това как да постъпи.

Ние асфалтираме в България от 2000 г. насам - така че може да се каже, че сме научили няколко неща в този процес.

Самостоятелното полагане на асфалт на вашите улици или дворове определено не е задача за начинаещи любители на "направи си сам". Това е много работа и ще ви е необходим достъп до значително оборудване.

За да ви помогнем да напрвите перфектно асфалтиране на вашият двор или паркинг, който да изглежда страхотно години наред, създадохме това лесно за следване ръководство.

А ако поискате нашата консултация и помощ - разгледайте повече за нашите услуги по асфалтополагане.

Стъпка 1: премахнете стария асфалт и разчистете отломките

Първото нещо, за което искате да се погрижите при полагането на нов асфалт, е подготовка на терена. Трябва да премахнете старата, повредена повърхност. Независимо дали става въпрос за асфалт или бетон, започнете да отстранявате всичко, за да можете да започнете със свежо платно.

Ако искате да знаете защо това толкова важно, прочетете нашите статии "Може ли да се полага асфалт върху бетон?" и "Може ли да се полага асфалт върху стар асфалт"


Вероятно ще ви трябват тежки машини (помислете за бобкат и мотокар), за да ви помогнат да премахнете старата настилка. Не се притеснявайте, ако не разполагате с такъв вид техника - повечето фирми за асфалтиране и наемане на оборудване могат да ви помогнат тук.

Отстранете всички отломки и се уверете, че повърхността е напълно чиста и ясна, преди да продължите.

Стъпка 2: Подравнете наклона, за да осигурите правилно отводняване

Сега, след като имате чист терен, е време да подготвите повърхността, така че да има подходящо оттичане на водата.

Ефективното отводняване ще ви помогне да предотвратите преждевременното разрушаване на асфалт. Повърхността трябва да се градира, за да може всяка вода да се оттича встрани и да не образува локви.

Правилното отводняване е необходимо за всяка асфалтова настилка, тъй като без него могат да се появят големи повреди, включително пукнатини, разпадане и дупки.


Ако не сте сигурни как сами да степенувате наклона, повикайте фирма за асфалтиране, който да ви помогне.

Стъпка 3: Подгответе основата

Подложката дава на настилката ви стабилна основа и е основната опора - така че е доста важна! През зимата основата действа като бариера срещу замръзване, която намалява щетите от многократното замръзване и размразяване.

Когато полагате подложката, тя трябва да бъде уплътнена правилно - в противен случай повърхността на асфалта на вашият двор ще пострада.

Тя най-вероятно няма да издържи много сезони и ще видите напукване и изветряне много по-бързо от обикновено
подготовка на терена

Стъпка 4: Доказателството е в ролката!

Веднага след като основата е напълно подравнена и уплътнена, е време да се направи валиране. Пробното валцуване гарантира, че подложката е достатъчно здрава, за да издържи асфалта и натоварванията върху него.

Ако основата се огъва с един или повече сантиметри под тежестта на валяка, то тя вероятно няма да поддържа правилно настилката. Можете да използвате подбиване, за да поправите всички меки места в основата.

Подрязването включва изкопаване на около 2 или 3 фута под повърхността и замяна на почвата с по-здрав материал. Това ще осигури на основата необходимата допълнителна опора.

Стъпка 5: Добавяне на свързващ слой

След като сте положили основата и сте поправили меките участъци на основата, е време да добавите слой свързващо вещество.

Слой от свързващо вещество се състои от смес от инертни материали и масло, които ще помогнат за поддържането на асфалта и ще създадат по-здрава и издръжлива настилка.

Стъпка 6: Полагане на новия асфалт

След всичко това, най-накрая е време да за асфалтиране! Веднага след като сте поставили всички поддържащи структури на алеята си, можете да започнете да полагате горния слой пресен асфалт на повърхността.

Повърхностният асфалт е съставен от пясък, масло и дребен агрегат. Комбинацията от тези три материала създава онзи черен като струя асфалт вид и при правилно полагане осигурява гладко, лъскаво и привлекателно покритие. След като е положен, направете крачка назад и се насладете на гледката.
двама работници асфалтират улицата

Стъпка 7: Свързване на стари повърхности с нови

Последната стъпка са довършителните работи. Има вероятност новият ви асфалт да се свързва с алеи, пътища и дори паркинги. Поради тази причина ще трябва да създадете плавен преход между двете структури.

Челни фуги е официалното наименование на зоните, където старият асфалт се среща с новия. Освен естетически, челните фуги трябва да бъдат и правилно градирани - така ще се уверите, че водата ще се оттича при всяка челна фуга и няма да се окажете с повредени кръпки.

Поддържането на гладки и удобни за използване челни фуги е важно и за шофьорите и пешеходците. Ако челните фуги са гладки, те няма да забележат разлика между стария и новия асфалт, когато шофират или вървят по него.

След изпълнението на тези 7 стъпки трябва да имате гладъка и добре изглеждаща асфалтирана улица!

Бонусна стъпка: Запечатване... но не още!

Запечатването на асфалта е много важно за удължаване на полезния живот на вашата улица. Важно е обаче да оставите асфалта да се втвърди напълно, преди да нанесете какъвто и да е продукт за запечатване на асфалт.

Това означава да изчакате поне 3 месеца, а може и до една година, преди да запечатате асфалта.

Звучи като много тежка работа? Потърсете фирма за асфалтиране, която да я направи вместо вас

В Алфа Асфалт предлагаме висококачествено асфалтиране, ремонт и поддръжка на асфалт на жилищни, търговски, общински и промишлени клиенти. Ако се нуждаете от помощ при полагането на нова асфалтова настилка, свържете се с нас още днес.

Обадете се на 0885968593 в работно време, за да получите гарантиран отговор в същия ден. Свържете се с нас още днес, за да получите безплатна оферта.

Статия написана 3 юли