ЗАЩО АСФАЛТОВАТА МИ НАСТИЛКА НЕ Е РАВНА

Причини и защо това е изключително важно

неравна асфалтова настилка

Ето как изглежда неравна асфалтова настилка. Просто налейте вода и вижте сами

Висококачествено асфалтиране: защо е важно да имате равна асфалтова настилка

Пътно строителство не е работа за аматьори. През годините сме изработили множество уникални асфалтови настилки. Лесно можем да различим асфалтовата настилка, която е положена с внимание, от настилката, която е положена прибързано.


Един от най-лесните начини е да погледнете текстурата на асфалтовата повърхност.


Ако тя не е толкова гладка, колкото сте очаквали, може да става въпрос за некачествено полагане на асфалт.


И преди да започнете да четете статия, нека ви напомним, че нашата фирма за асфалтиране е готова да ви даде безплатна консултация. На началната страница на сайта изберете услуга и оставете данни, за да се свърже с вас наш специалист.


И да знаете, че когато поръчате асфалтиране от нас, цена ще ви изненада.

Важността на равна асфалтова настилка

Не можете да бързате с качеството и ако асфалтовата ви повърхност не е равна, има вероятност тя да не е била инсталирана правилно. И по някаква причина най-често виждаме това при асфалтиране на дворове. Може би защото хора винаги искат да спестят пари при тази услуга. Или асфалтират дворове самостоятелно. И после всека година правят ремонт на асфалт.


Независимо дали става въпрос за грешка на професионалист или за провален проект "Направи си сам", наличието на неравна настилка никога не изглежда добре.

Но почакайте... сигурно гладката асфалтова настилка е само естетическа, нали?

Важно ли е да имате равна асфалтова повърхност?

Ако оставите асфалтовата си повърхност грапава и неравна, дъждът ще се просмуква в малки пролуки в повърхността. Това може да не е проблем през летните месеци, но щом времето стане студено, водата ще замръзне и ще се разшири. Замръзналата вода оказва натиск върху асфалта, което води до напрежение и в крайна сметка до разрушаване на настилката.

С течение на времето, чрез процеса на замразяване и размразяване, вашият асфалт ще се разруши. Ще забележите пукнатини, дупки и вдлъбнатини в асфалта. Така че, да - гладката асфалтова настилка е изключително важна!

Представете си, че сте поръчали асфалтиране на улица, платили сте много пари и година по-късно цялата е в дупки като тази на снимката отдясно. И трябва да правите ремонт на вашите пътища. Какво ще направите с тази фирма за асфалтиране?

равна и неравна асфалтова настилка след дъжд

Отляво равна асфалтова настилка не събира вода след дъжд

Причини за неравна асфалтова настилка

1. Недостатъчно асфалт за свързване на агрегатите

Когато асфалтът е в течната си форма, той трябва да е с гъста и сурова консистенция, за да покрива и свързва агрегатите. Ако няма достатъчно асфалт, агрегатите няма да се задържат заедно, което ще доведе до неравна повърхност и отчупване на парчета.

Това е особено важно при асфалтиране на паркинги, където ще има големи натоварвания от автомобили.


Но ако асфалтирате двора на къща, където ще паркира кола, това също е много важно. Тъй като с течение на времето ще се появят неравни повърхности, в които ще се събира вода и асфалтът ще започне да се напуква през зимата, когато водата замръзне.


Затова, ако имате нужда от асфалтиране на малки площи, не рискувайте, а използвайте професионална фирма за асфалтиране. Можете да се запознаете по-подробно с нашата услуга на тази страница, която е изцяло посветена на асфалтиране на малки площи.

2. Недостатъчно уплътняване

Ако асфалтът ви не е гладък и по повърхността му има разпръснати камъни, много е вероятно настилката ви да не е била уплътнена правилно още от начало на полагане на асфалт.

Уплътняването премахва въздуха от асфалта, изглажда го и премахва всички празнини и мехурчета. Този процес е критичен и изисква специализирана техника и опит.

Това е изключително важно при изграждане на пътна инфраструктура.


Още някои фирми асфалтират върху стар асфалт, което също не винаги е правилно. прочетете повече за това в статия Може ли да се полага асфалт върху стар асфалт

3. Неподходяща смес от инертни материали

Смесването на натрошена скала и по-малки частици, като пясък, е от съществено значение за здравината и гладкостта на асфалтовата настилка.

Ако използваните материали са със заоблени ръбове или неправилна смес, асфалтът няма да се уплътни плътно, което води до неравна повърхност.

Също много играе роля и подготовка на терена. Много фирми при асфалтиране в София не го правят професионално. А да знаете че правилно изравняване на терена е изключително важно.

За правилна подготовка за асфалтиране на паркинг можете да прочетете в нашата отделна статия.
неравна асфалтова настилка поради лошо напрвено изравняване на терена

Неравна асфалтова настилка поради лошо напрвено изравняване на терена

Свържете се с нас за качествено асфалтиране

В "Алфа Асфалт" ние сме професионалисти в пътно строителство и предлагаме висококачествено асфалтиране, ремонт и поддръжка на асфалт за жилищни, търговски, общински и промишлени клиенти.

Ако не искате да правите всека година ремонт на пътища и се нуждаете от помощ при полагането на нова асфалтова настилка, свържете се с нас още днес. Обадете се на 0885968593 в работно време, за да получите гарантиран отговор в същия ден.

Свържете се с нашата фирма за асфалтиране още днес, за да получите безплатна оферта и да се уверите, че вашата асфалтова настилка ще бъде идеално гладка и издръжлива. И никога няма да се нуждаете от рехабилитация на вашите настилки.

Статия написана 30 юли 2024г.