как да се грижим за настилка след асфалтиране

Какво можем да правим и какво не трябва да правим
4.07.2024
паркиран камион след асфалтиране на паркинг

Защо е толкова важна последваща поддръжка след полагане на асфалт

Няма нищо по-хубаво от прясно асфалтиран двор или улица - това е прекрасна гледка! (Добре, ние сме, работници на пътно строителство, малко пристрастни в това отношение.)

Прясно положена асфалтова настилка изглежда зашеметяващо и придава на всеки двор или улица свеж, модерен и изискан вид.

Ако се грижите за новия си асфалт, можете да запазите този красив външен вид и функционалност в продължение на 15 до 30 години. Ако го пренебрегвате, може да се окаже, че ще нуждаете отново от асфалтиране след 5 - 7 години (Уф!). Или най-малко от рехабилитация на настилка.

Асфалтът е един от най-изгодните и надеждни материали за настилка на пазара, но за да сте сигурни, че той ще остане привлекателен и функционален максимално дълго време, трябва да го предпазвате от злоупотреби и да извършвате редовна поддръжка.

Ето кои са основните "да" и "не" при последващата поддръжка на асфалтови дворове, паркинги и улици. И ако след четене поискате допълнителна консултация или услуга от професионална фирма за асфалтиране - чакаме ви на нашата страница за услуги по асфалтиране.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА АСФАЛТОВИТЕ НАСТИЛКИ

ДАЙТЕ НА НОВИЯ АСФАЛТ ВРЕМЕ ДА СЕ ВТВЪРДИ

Можете да започнете да шофирате по новият асфалт веднага щом изсъхне - това обикновено е около 24 часа след полагането му. Но имайте предвид, че красивата ви нова настилка няма да достигне максималната си здравина и устойчивост на повреди, докато не се втвърди напълно - процес, който отнема около една година.

Въпреки че вашият двор или паркинг ще бъде функционален по време на процеса на втвърдяване, вземането на някои предпазни мерки, за да се избегне суровата употреба и злоупотреба, ще се отплати в дългосрочен план. Така че след асфалтиране трябва да имате търпение.

През първата година след полагането на новия асфалт

  1. Наблюдавайте/ограничете теглото на превозните средства, които се движат по асфалт
  2. Следете за времето, през което превозните средства са паркирани на едно място
  3. Насърчавайте шофьорите да намаляват скоростта и да карат разумно (без понички и драг-рейсове!) излющването не е полезно за новата настилка)
камион на паркинга след асфалтиране
Не позволявайте тежкотоварни автомобили да влизат на паркинга след асфалтиране

НЕЗАБАВНО ПОЧИСТВАЙТЕ РАЗЛИВИ НА МАСЛО И ГОРИВО

Не са много нещата, които могат да нанесат сериозни щети на пресния асфалт, но разлив на масло или гориво ще нанесе непоправими щети.

Маслото и бензинът разрушават химикалите, които свързват асфалта.

Най-лошото е, че? Той може да направи това с бързи темпове, отслабвайки структурата на гладкия ви нов асфалт. Проникването в асфалтовата повърхност води до изронване и още по-лошо!

Това ще доведе до сериозни проблеми за вашата асфалтова настилка надолу по веригата и ще трябва да извършите мащабни ремонтни дейности. Прекратете повредата още в зародиш за да не се нуждаете от асфалтови услуги след година.

КАК ДА ПРЕМАХНЕТЕ ПЕТНА ОТ МАСЛО И ГОРИВО ВЪРХУ АСФАЛТОВА НАСТИЛКА

масло на асфалтова настилка
Капки масло по асфалта
Ако върху асфалтовата ви повърхност се разлее масло или бензин:

  1. Абсорбирайте колкото е възможно повече от разлятата течност (дървени стърготини и котешка тоалетна без бучки действат добре, когато се оставят за една нощ)
  2. Отстранете колкото е възможно повече от маслената котешка тоалетна/прахоляк и го изхвърлете отговорно.
  3. Отстранете с маркуч всички останали остатъци от мястото на петното. Избягвайте миене под налягане, тъй като се опитвате да се отървете от свободния материал.
  4. Използвайте търговски обезмаслител или паста с тринатриев фосфат (TSP), или сапун за съдове и вода, и го разтрийте в засегнатата област. Избягвайте да използвате химикали на основата на разтворители при почистването, тъй като те могат да нанесат по-големи щети на асфалта, отколкото първоначалния разлив. Не забравяйте да предпазите очите и кожата си по време на този процес.
  5. Изплакнете добре почистения участък и го оставете да изсъхне.
По принцип след асфалтиране фирми трябва да ви дават тези инструкции и материали но за съжаление не всеки го прави. Защото поизгодно ако вие сте пак зе извикате тях след 1-2 години за ново асфалтиране на вашият двор и ли улица. Някакви фирми дори специално не правят както трябва подготовка на терена преди полагане на асфалт със тази цел.

Така че внимавайте и контролирайте всека стъпка от процеса на асфалтиране. И питайте за гарнции - в нашата статия "Гаранции за асфалтиране" може да разберете повече какви гаранции трябва да изисквате от фирма.
Вниманието към детайлите, като предотвратяване на разливи и редовно почистване на асфалта, играе важна роля в запазването на естетичния вид и функционалността на паркинга за дълъг период от време.
Елена Георгиева, експерт по градска инфраструктура

НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА!

Скоростта убива асфалта... особено прясно положен асфалт.

Не бързайте да навлизате в новоположената площ, за да избегнете изтъркване или белези по асфалта. ако се движите с по-бавно темпо, ще предотвратите евентуални повреди.

Ако имате положен асфалт за обществено ползване, най-добре е да въведете мерки за намаляване на скоростта в района, за да избегнете ненужни повреди и текущ ремонт на асфалт.

ОТСТРАНЯВАЙТЕ СНЯГ И ЛЕД

Асфалтът не се справя добре с водата по време на фазата на втвърдяване поради порестата си повърхност.

През зимните месеци естествените пори на асфалта могат да се превърнат в точка за навлизане на вода.

Ако водата навлезе в порите на вашия асфалт и замръзне, имате проблем. Водата се разширява при замръзване, което означава, че под повърхността на асфалтовата настилка ще се създаде налягане.

С течение на времето това може да доведе до образуването на големи пукнатини и дупки.

Важно е да помогнете за предотвратяване на замръзването на водата в асфалта, като използвате някаква форма на продукт за топене на лед върху настилката. Това е задължително ако правите асфалтиране през последни месеци на есента.
отстраняване на лед и сняг върху асфалт
Редовно отстраняване на лед и сняг удължи живот за асфалтова настилка

ПРАВЕТЕ РЕДОВНО ЗАПЕЧАТВАНЕ

След като асфалтът ви е напълно втвърден (но не и преди това!), нанесете върху повърхността качествен уплътнителен слой. Запечатването спира проникването на влага в асфалта, предотвратява избледняването му и удължава функционалния му живот.

След първоначалното нанасяне на уплътнителното покритие трябва да възлагате на професионална фирма за асфалтиране да го нанася отново на всеки 2-5 години.
запечатване на асфалт
Редовно зпечатване удължава живот на асфалтова настилка
Запечатването на асфалта на всеки 2-5 години е ключова стъпка в удължаването на неговия живот. То предотвратява проникването на влага и запазва асфалта свеж и здрав
- Анна Петрова, специалист по поддръжка на пътища

КАК ДА НЕ СЕ ГРИЖИМ ЗА АСФАЛТА СЛЕД АСФАЛТИРАНЕ

НЕ ШОФИРАЙТЕ ВЪРХУ ПРЕСЕН АСФАЛТ ПОНЕ 24 ЧАСА

Ако искате асфалтът ви да изглежда добре и да остане стабилен, избягвайте да шофирате върху него поне 24 часа. Ако шофирате веднага след полагане на асфалт, твърде скоро, може да предизвикате появата на коловози и вдлъбнатини. В коловозите и вдлъбнатините се задържат вода и отломки, които причиняват допълнителни щети на асфалта.

През първите 24 часа след асфалтиране на двор или паркинг, асфалт е все още доста мек, така че е податлив на удари от превозни средства като автомобили, камиони и дори мотоциклети.

Обикновено е безопасно да се шофира по асфалт след изтичането на първите 24 часа, но ако искате да сте особено внимателни, бихме ви препоръчали да изчакате 48 или дори 72 часа, ако е възможно - особено през топлите летни месеци, когато изсъхването на вашия асфалт ще отнеме повече време.
Неправилното поддържане на асфалта може значително да намали неговата дълготрайност. Препоръчително е да се избягва шофирането върху прясно положен асфалт поне 24 часа и да се ограничи скоростта на движение върху новата настилка.
Васил Колев, специалист по асфалтови технологии

НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА ПЛЕВЕЛИТЕ И РАСТЕНИЯТА ДА ПЪЛЗЯТ НАГОРЕ

Наблюдавайте по краищата на асфалтовата си настилка, за да се уверите, че не растат плевели. Корените на плевелите могат да създадат неравности и пукнатини в асфалтовата ви настилка, които в крайна сметка ще се оформят в по-големи пукнатини и дупки. Изтръгвайте съществуващите плевели от корените и прилагайте препарат за унищожаване на плевели по ръбовете по време на вегетацията, за да избегнете проблеми в бъдеще. Ако подготовка на терена беше направена правилно -няма да имате тези проблеми. Прочтете статия "Как да подготвите паркинг за асфалтиране"

Малките пукнатини във вашия асфалт лесно се пренебрегват - но това е голяма (чети "скъпа") грешка. Дори и най-малките пукнатини могат да се превърнат в големи дефекти, които изискват скъпоструващо отстраняване от фирса за асфалтиране.
през новия асфалт е израснала трева
Израснала трева през асфалт

НЕ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ МАЛКИ ПУКНАТИНИ В АСФАЛТА СИ

Следете асфалта си за нови пукнатини или малки дупки. Пукнатините трябва да се запечатат с уплътнител за асфалтови пукнатини, а дупките трябва да се закърпят незабавно, за да се предотврати разрастването им.

Дефектите във Вашия асфалт няма да изчезнат, ако ги игнорирате! Ако не им се обърне внимание, те ще продължат да се увеличават отвъд точката, в която можете да ги поправите сами, така че проверявайте двор или паркинга си поне веднъж месечно, за да се уверите, че асфалтът ви е в добро състояние.
пукнатини в асфалта след непрофисионално асфалтиране
Малки пукнатини с време стават големи
Навременната реакция на малки пукнатини и дупки в асфалта може да спести значителни разходи за ремонт в бъдеще. Пренебрегването на тези дефекти води до по-сериозни проблеми и скъпи ремонти.
— Михаил Иванов, консултант по инфраструктура
В "Алфа Асфалт" ние предлагаме висококачествено асфалтиране, ремонт и поддръжка на асфалт на жилищни, търговски общински и промишлени клиенти.

Обадете се на 0885968593 в работно време, за да получите гарантиран отговор в същия ден. Свържете се с нас още днес, за да получите безплатна оферта.