КОНТРОЛЕН ЛИСТ ЗА ПРОЛЕТНА ПОДДРЪЖКА НА АСФАЛТОВАТА НАСТИЛКА

Как да проверите и да отстраните всички проблеми, които могат да се появят след асфалтиране
19.07.2024
Улица в София след ново асфалтиране

Как да удължите живота на двор или паркинг след асфалтиране

Ако вече сте направили асфалтиране на своя двор или паркинг в София, вече трябва да знаете, че поддръжката го е най-добрият начин да удължите живота го и да спестите големи разходи в бъдеще. В пътно строителство това едно от най-важните неща.

През пролетта асфалтът често може да се напука, да потъне или да има повреди, останали от предишната зима.

Пролетта е чудесно време да проверите настилка си и да отстраните всички проблеми, които могат да се появят. Като отстранявате малките проблеми сега, можете да предотвратите скъпи ремонтни дейности, които ще трябва да бъдат извършени в бъдеще.

Можете да удължите живота на асфалтиран двор или улица с тези прости съвети за пролетна поддръжка. Когато поръчват асфалтиране на малки площи от нас, ние винаги даваме списък с тези съвети на нашите клиенти.

ОГЛЕДАЙТЕ ДОБРЕ

Веднага след като суровото време от зимния сезон приключи, е време за задълбочена визуална проверка на вашите асфалтирани площи.

Обърнете внимание на всички повреди - дори и най-малките пукнатини могат да прераснат в нещо по-сериозно.

Отстранете тези повреди възможно най-скоро, тъй като в тези пукнатини често може да проникне вода, да замръзне през нощта и да разруши още от вашата настилка. Водата може също така да потъне под асфалта и да отслаби структурата му, което може да доведе до разрушаването му с течение на времето. И после ще се нуждаете от рехабилитация на настилка или изобщо от полагане на нов асфалт.

За търговските обекти дупките са не само грозни, но и опасни - което означава, че може да изложите бизнеса си на риск, ако допринесат за падане, злополука или нараняване.

Изплащането на обезщетения за нанесени телесни повреди или щети на превозното средство е много по-скъпо, отколкото да се наложи да поправите няколко дупки. Уверете се, че сте поправили всички дупки, за да не се окажете в ръцете на съдебен иск. Това ще излезе намного по-скъпо от текущ ремонт на асфалт.
„Редовният визуален оглед на асфалтовата настилка е ключов за навременното откриване на пукнатини и други проблеми. Това позволява бърза реакция и предотвратяване на по-големи щети,“
казва инж. Георги Иванов, експерт по пътно строителство.

РЕДОВНО НАНАСЯЙТЕ УПЛЪТНИТЕЛЕН СЛОЙ

Запечатването на настилката е от съществено значение.

Трябва да се опитате да извършвате уплътняване на асфалта на двор си или улица поне на всеки няколко години след асфалтиране. Ако не сте го направили, е време да планирате такова, докато има сухо време.

Запечатването е един от най-добрите начини да предотвратите повредите на асфалтовата настилка и да я поддържате в най-добрия ѝ вид и да избегнете расходи за ново полагане на асфалт.

Винаги е най-добре да наемете професионалист в асфалтиране, който да дойде и да запечата асфалта ви, тъй като той ще осигури надеждно, ефикасно и дълготрайно покритие за вашата настилка.

Подходът "направи си сам" не е препоръчителен в тази ситуация, тъй като може да го направите неправилно и да оставите асфалтовата си настилка отворена за увреждане - и да ви струва повече в дългосрочен план.
Асфалт кой има нужда от запечатване
Този асфалт има нужда от запечатване
„Нанасянето на уплътнителен слой на всеки 2-3 години значително удължава живота на вашият двор или улица след асфалтиране. Този процес запечатва малките пукнатини и предотвратява навлизането на вода, което е основна причина за разрушаване на асфалтовите повърхности,“
споделя инж. Мария Петрова, специалист по поддръжка на пътна настилка.

ОСВЕЖЕТЕ БОЯ

Ако след асфалтиране на вашият парикнг минали години и линиите на паркинга на вашия бизнес са избледнели, сега е идеалният момент да пребоядисате.

Свежият слой боя не само ще направи паркинга ви да изглежда много по-привлекателен, но и ще помогне на клиентите ви да разберат, че се грижите за тяхното здраве, безопасност и благополучие.

Уверете се, че всички изброени по-долу зони са прясно очертани и боядисани, така че клиентите ви да могат лесно да ги идентифицират:

  1. Места за паркиране
  2. Противопожарни пътеки
  3. Зони за хора с увреждания
  4. Зони със забрана за паркиране
  5. Неравности за контрол га скорост
  6. Зони за товарене

При боядисването на участъка се уверете, че използвате дълготрайна боя и професионални техники. Ако не сте сигурни как да се справите сами, помислете дали да не поканите професионална фирма за асфалтиране, която да ви помогне и направи всички необходими асфалтови работи.
Боядисан асфалт
„Подновяването на маркировката и боята на пътната настилка не само подобрява визуалния вид, но и повишава безопасността на пътя, като прави линиите по-видими за шофьорите,“
отбелязва инж. Иван Димитров, експерт по пътна безопасност.

ИЗЧИСТЕТЕ БОРДЮРИТЕ СИ

Тревата и плевелите често се промъкват през повърхността на асфалта след две-три години след асфалтиране и го повреждат отдолу. С течение на времето това го отслабва и го прави по-податлив на пукнатини и счупвания. И пак се нуждаете от новото полагане на асфалт или на текущ ремонт на асфалт. Можете да помогнете за предотвратяването на това, като поддържате ръбовете на асфалта добре затревени и свободни от всякаква растителност.

Можете също така да помислите за добавяне на бордюр към краищата на асфалта, който не само ще подобри естетическия вид на паркинга, но и ще помогне за намаляване на необходимата поддръжка по отношение на плевелите и тревата.
„Почистването на бордюрите и премахването на натрупаните замърсявания и растителност предпазва асфалтовата настилка от задържане на влага и повреди. Това е важна част от общата поддръжка на пътните повърхности,“
споделя инж. Елена Василева, специалист по улично покритие.

ПОДДЪРЖАНЕ НА РЕДОВЕН ГРАФИК ЗА ПОЧИСТВАНЕ

Редовното почистване след асфалтиране е от съществено значение за поддържането на асфалтова настилка в отлично състояние. Не забравяйте редовно да почиствате всички камъни, листа или мръсотия от асфалта, за да е чист за посетителите ви. Това не само ще я направи да изглежда по-привлекателна, но и ще бъде много по-безопасна.

Почистването на всякаква мръсотия и отломки от вашия асфалт също така ще спомогне за удължаване на неговия живот и да избегнете ненужни расходи за рехабилитация на асфалт. Уверете се, че редовно проверявате всички отводнителни канали и ги изпразвате, за да предотвратите натрупването на вода.

Редовното почистване на асфалта също така ще предотврати появата на всякакви замърсявания, които могат да причинят запушване на дренажната система - което от своя страна ще доведе до образуването на повече пукнатини и дупки по повърхността на асфалта.
Асфалт кой има нужда от почистване
„Редовното почистване на асфалтовите повърхности от прах, мръсотия и други отпадъци е критично за запазване на техния добър вид и функционалност. То предотвратява запушването на отводнителните системи и натрупването на вредни вещества,“
обяснява инж. Николай Костов, експерт по пътни настилки.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Пролетната поддръжка на асфалтовата настилка е от съществено значение за запазване на нейната дълготрайност и функционалност.

Редовните огледи след асфалтиране, нанасянето на уплътнителни слоеве, освежаването на боята, почистването на бордюрите и поддържането на чистота са важни стъпки, които всеки собственик или отговорник за пътната настилка трябва да предприеме.

Спазвайки тези препоръки, можете да осигурите дългосрочна защита и качествено състояние на вашите асфалтови повърхности, като същевременно подобрите безопасността и визуалния им вид.
В "Алфа Асфалт" ние предлагаме висококачествено асфалтиране, ремонт и поддръжка на асфалт на жилищни, търговски общински и промишлени клиенти.

Обадете се на 0885968593 в работно време, за да получите гарантиран отговор в същия ден. Свържете се с нас още днес, за да получите безплатна оферта.